Blog

THUISWERKBLOG #6

Ook zo benieuwd naar hoe anderen dat thuiswerken eigenlijk invullen?

In deze blogs wil AdVinci je een kijkje geven in het thuiswerkleven van onze medewerkers. Inmiddels week 6, we zijn toegekomen aan de blog van een van onze meest recente aanwinsten: Henrieke! Die ons sinds februari als Trainee Energietransitie is komen versterken bij de OFGV in Lelystad.

Hier een inkijkje in mijn werkdag! Ik ben sinds eind februari werkzaam als trainee bij de OFGV. Dit is mijn eerste ‘echte’ baan. Het is bijzonder om ingewerkt te worden in een pandemie, maar ik zal jullie een dag uit mijn leven schetsen. Ik werk 24 uur en studeer daarnaast nog, dus een typische dag bevat vaak ook een college, of ander werk voor mijn studie. 

De wekker gaat om half 8, en nadat ik toch nog even ben blijven liggen is het echt tijd om eruit te gaan. Een douche, ontbijt en broodnodige bak koffie later pak ik mijn laptop erbij en begin met het werk voor vandaag.

Ik ga bezig met een stuk dat ik schrijf over de omgevingswet en energiebesparing en heb een vergadering met twee collega’s over de Europese aanbesteding waar we mee bezig zijn. Om 12.30 zijn mijn ogen vierkant, dus is het tijd voor lunch, die ik afsluit met een wandeling. Ik woon aan de Leidsche Rijn, en je kunt heel mooi wandelen daar.

Om 13.30 ga ik verfrist weer aan de slag. Het stuk afmaken, een agenda voorbereiden en me nog verder inlezen in de taken en verantwoordelijkheden van de omgevingsdienst. Voordat corona roet in het eten gooide was ik veel meer aan het vergaderen, maar dat gaat niet meer. Voor mij wordt dat opgevangen door heel veel inlezen. Om 15.15 heb ik een college, dat markeert het einde van mijn werkdag. Daarna is het tijd voor de afwas, eten koken en omdat ik toch in de keuken bezig was bak ik ook maar een Banana bread. De dag wordt afgesloten met het kijken van de serie Limitless (aanrader), met mijn vriend.

-Henrieke

THUISWERKBLOG #5

Ook zo benieuwd naar hoe anderen dat thuiswerken eigenlijk invullen?

In deze blogs wil AdVinci je een kijkje geven in het thuiswerkleven van onze medewerkers. Het is alweer week 5 van de serie, en daarmee zijn we toegekomen aan de blog van een van onze meer ervaren medewerkers, een Bouwplantoetser werkzaam bij de gemeente Voorst!

Ik ben een van de meer ervaren krachten bij AdVinci en als bouwplantoetser gedetacheerd bij de gemeente Voorst. Voor de coronacrisis betekende dit voor mij dat ik dagelijks een fijne fietstocht had van Apeldoorn (mijn woonplaats) naar Twello (waar stadhuis van gemeente Voorst staat). Nu ik thuis aan het werk ben, hoef ik alleen maar naar zolder te klimmen. Daar staat een bureau waar ik nu mijn uren werk. Meteen na de eerste thuiswerkdag heb ik een extra scherm aangeschaft, want met twee schermen is het voor mij veel prettiger werken. Ik werk nl. als bouwplantoetser. Op het ene scherm staat Squit open en op het andere scherm ruimtelijkeplannen.nl of bouwbesluitonline.nl.

Elke ochtend gaat om half zes de wekker en mijn vrouw en ik staan dan allebei op. Mijn vrouw gaat meteen aan het werk en ik ga eerst omkleden en dan aan het werk. Rond half acht worden onze drie kinderen wakker en gaan we samen ontbijten. Dat is wel een van de leuke dingen van het thuiswerken, dat we de hele week samen als gezin kunnen ontbijten. Eerder zat ik al op de fiets naar Twello voordat de anderen beneden waren. Of was ik er wel, maar mijn vrouw al naar het werk.

Tot aan de lunch ben ik weer op zolder aan het werk, terwijl mijn vrouw het schoolwerk van de kinderen begeleid. Onze kinderen zitten alle drie op de basisschool. Christianne is de oudste, ze is bijna 10 en zit in groep 6. Daarna komt Jorrit van 8 en hij zit in groep 4. De jongste, Tobian, is net 5 geworden.

Rond kwart over twaalf gaan we samen lunchen en daarna maken we samen even een rondje op de fiets of lopend door de buurt. ’s Middags gaan de kinderen lekker spelen, of met elkaar of met de buurkinderen. Ik ga dan weer verder met mijn werk op zolder met af en toe even een fietstochtje naar Twello om bouwdossiers in te zien. Mijn vrouw werkt ’s middags aan de keukentafel ook nog een uurtje of twee uurtjes.

Koken doe ik soms wel en andere keren kan ik aanschuiven om vijf uur. We eten lekker op tijd, zodat we na het eten nog even samen een rondje kunnen fietsen of wandelen. We hebben al vele mooie plekjes in de omgeving ontdekt.

Bovenstaande was ons ritme toen de kinderen helemaal niet naar school gingen. Vanaf 11 mei is dit weer overgegaan in een nieuw ritme moeten vinden, want vanaf die datum worden de kinderen op maandag en donderdag weer op school verwacht. En een dag daarvan naar de bso.

Het thuiswerken is op zich prima te doen. We zijn allemaal gezond. Ik heb een goede werkplek met goede apparatuur en accessoires. En ik ben meer bij mijn gezin. Maar ik mis het contact met collega’s wel heel erg. Ik zal het fijn vinden als we binnenkort ook weer wat dagen op het gemeentehuis in Twello mogen werken.

THUISWERKBLOG #4

Ook zo benieuwd naar hoe anderen dat thuiswerken eigenlijk invullen?

In deze blogs wil AdVinci je een kijkje geven in het thuiswerkleven van onze medewerkers. Deze week zijn we al toe aan de vierde medewerker die wat vertelt over de invulling van zijn thuiswerkdag. Dit keer niet in de vorm van een zefgeschreven blog maar als kort interview. Het is de beurt aan Ranès, Adviseur Energietransitie bij de Provincie Zuid-Holland.

Hoe laat sta je ’s ochtends op?

Oeh, dat verschilt een beetje. Wel wat later dan normaal. Vandaag zelfs pas een half uur geleden haha. Ik probeer elke ochtend om 9 uur achter de computer te zitten. Ik vind het wel lekker om rustig wakker te worden en als ik dan om half negen pas opsta heb ik maar een half uurtje om koffie te drinken en te eten, dus dat is niet helemaal handig.

En wat win je aan reistijd door het thuiswerken?

Ja wel echt een dik uur, waarin ik nu langer kan slapen, heerlijk.

Heb je dan ook bepaalde ochtendrituelen?

Meestal rustig even een bak koffie drinken en ontbijten waarbij ik even naar het nieuws kijk. Omdat we ook met een politiek gevoelig onderwerp bezig zijn op het werk [energietransitie], komen er best vaak items hierover op het nieuws. Ik denk gemiddeld zelfs zo’n twee keer per week. Dus dat maakt het voor mij wel interessant om dit regelmatig te volgen.

Wat doe je in je middagpauze?

De eerste periode van het thuiswerken was ik telkens keihard aan het doorwerken tot 4/5 uur zonder pauze zodat ik na m’n werkdag nog wat buiten kon doen vanwege het mooie weer. Maar gistermiddag trok ik dat echt niet meer. Misschien is het toch goed om dagelijks een vaste pauze in te lassen in mijn agenda. Dat was echt ook even een realisatie van, joh, tuurlijk is dat eigenlijk nodig. Anders wordt je helemaal gek. Je hebt natuurlijk wel van die korte pauzemomentjes, als je heel even social media erbij pakt bijvoorbeeld, maar een goede pauze is toch echt wel nodig merk ik. Dus dat ga ik vanaf nu wel vaker doen.

Zie je ook voordelen aan de huidige situatie?

Het is natuurlijk verschrikkelijk goed voor het milieu, dus laten we hopen dat KLM failliet gaat, haha. Ik sta er wel een beetje zo in, laten we hopen dat de mentaliteit hierna verandert. Ik heb er nog wel een hard hoofd in dat echt gebeurt, maar ja. We zullen het wel gaan zien.

En zie je ook persoonlijke voordelen?

Nou, ik heb m’n campertje natuurlijk hè. Dus ik heb iets meer vrije tijd nu waardoor ik veel weg kan met de camper. We zijn net nog een weekendje weg geweest bijvoorbeeld. Heerlijk als dat dan wel even kan.

Welke maatregelen mogen wat jou betreft wel blijven ‘’hangen’’ in de toekomst?

Wat kan blijven, en eigenlijk moet blijven omdat het zelfs dom zijn om het niet te doen, is het instellen van een soort halve werkweek thuis en een halve werkweek op kantoor. En dat mag je dan zelf indelen. Zo’n systeem was er hiervoor natuurlijk al wel een beetje. Maar het zou wel helpen als dat vanaf nu iets meer gestimuleerd wordt. Ik moet bijvoorbeeld maandag en dinsdag normaliter in Den Haag zijn en als dat 1 van de 2 dagen zou zijn zou dat al heel veel schelen voor mens en milieu.

Zijn er nog andere dingen die een permanente status zouden moeten krijgen?

Wat ook wel mag blijven is hoe ik m’n slaapkamer heb ingedeeld als een half kantoor. Ik heb inmiddels 2 grote beeldschermen voor me staan en dat bevalt me supergoed. M’n ruimte is heel praktisch ingedeeld nu en dat is wel fijn.

– Ranès.

THUISWERKBLOG #3

Ook zo benieuwd naar hoe anderen dat thuiswerken eigenlijk invullen?

In deze blogs wil AdVinci je een kijkje geven in het thuiswerkleven van onze medewerkers. Het is alweer week 3 van de serie, en daarmee zijn we toegekomen aan de blog van Chantal, Junior Vergunningverlener Milieu bij de Omgevingsdienst Noord-Veluwe.

Thuiswerken…

Voorheen had ik wekelijks één vaste halve thuiswerkdag. Met een reistijd van 2,5 uur per dag was een werkweek waarin ik 4 dagen 8 uur op kantoor aanwezig was en 4 uur vanuit huis werkte een prima verdeling. Toen het verplichte thuiswerken begon veranderde mijn ritme eerst van in plaats van 6:00 opstaan, naar het uitstellen en pas om 8:00 uit bed komen, douchen en daarna met ontbijt achter de computer aan de slag gaan. Al snel bleek dit niet helemaal een goed idee, en merkte ik dat ik wat somberder werd. Als alleenstaande mis je toch het menselijk contact en ook de beweging die ik miste in vergelijking met een kantoordag hadden enigszins hun weerslag op mijn mentale gesteldheid. Hierdoor heb ik mijn ritme aan moeten passen, en ziet mijn thuiswerkleven er nu als volgt uit:

Ergens tussen 7:00 en 7:30 gaat mijn wekker af en stap dan gelijk onder de douche om de dag lekker fris te beginnen. Vervolgens kleed ik me aan en stap de deur uit om een rondje te lopen, minstens een half uur, maar als het lekker weer is kan dat uitlopen tot een uur. Bij thuiskomst start ik de computer op en ga ondertussen aan de slag met mijn ontbijt, vaak yoghurt of kwark met fruit en wat noten. Dit eet ik op terwijl ik rustig aan mijn werkdag begin. De dag van te voren heb ik mijn werkschema aangepast met wat er al gedaan is, en wat er nog te doen is. Hierdoor weet ik ’s ochtends waar ik mee aan de slag kan. Af en toe loopt één van mijn katten over mijn toetsenbord heen om geaaid te worden, vooral tijdens werkoverleggen via Microsoft Teams vinden ze het interessant om zich even te laten zien.

Zo rond 11:00 begin ik trek te krijgen en neem ik een kleine snack, om vervolgens weer door te werken tot ongeveer 12:30. Dan ga ik weer de deur uit om een rondje te lopen of te inline skaten. Hierna maak ik mijn lunch, welke opgegeten wordt terwijl ik verder ga met mijn werkzaamheden. Ook rond 15:30 weer een kleine snack en kan ik er tegenaan tot het einde van de werkdag. Zo heb ik bijvoorbeeld in de loop van de dag een aantal meldingen Activiteitenbesluit of Besluit lozen buiten inrichtingen afgehandeld of een vormvrije m.e.r. beoordeling kunnen aanpakken. Ik streep van mijn to do-list af wat er gedaan is en pas mijn schema aan zodat ik de volgende dag weet welke werkzaamheden er dan te doen zijn. Als het lekker weer is ga ik na mijn werkdag nog even wat onkruid uit mijn tuin halen of even lekker van het zonnetje genieten.

Nu er al 6 thuiswerk weken voorbij zijn, heb ik daar de volgende voor- en nadelen van ondervonden:

Voordelen:
– Het lijkt erop dat ik productiever ben aangezien je als alleenstaande niet gestoord wordt tijdens je werkzaamheden (behalve af en toe door een kat);
– Het ritme bevalt me zo wel prima;
– Ik heb een prima baan, aangezien ik de werkzaamheden nog interessant vindt en het werk dus niet alleen leuk vond omdat je wel gezellige collega’s hebt;
– Geen 2,5 uur reistijd per dag.

Nadelen:
– Het niet hebben van collega’s, of een ander aanspreekpunt;
– Ik mis het gezamenlijk lunchen bij de viszaak op vrijdag;
– Geen jarige collega’s meer hebben. Af en toe bak ik muffins omdat er een denkbeeldige collega jarig is en trakteert, maar dan moet je zelf die 12 muffins opeten…

-Chantal

THUISWERKBLOG #2

Ook zo benieuwd naar hoe anderen dat thuiswerken eigenlijk invullen?

In deze blogs wil AdVinci je een kijkje geven in het thuiswerkleven van onze medewerkers. Deze editie: Denise, Adjunct-directeur van AdVinci!

Thuiswerken is niet nieuw voor mij, maar mijn gemiddelde thuiswerkdag is tegenwoordig compleet anders dan voorheen. Als ik niet naar afspraken ben, werk ik namelijk altijd thuis in een leeg huis met een hondje dat af en toe uit moet. Op sommige dagen haal ik dan mijn kinderen in de loop van de middag van school en kruip ik in de mama-rol.

Op dit moment betekent een werkdag per definitie een volle dag met 5 mensen in 1 huis. Ik heb 3 kinderen die thuisonderwijs genieten en een man die ook thuis moet werken. Hij bestiert de zolder en is benoemd tot coördinator van onze zoon: Oliver. Hij zit in groep 6 en wil ons continu op creatieve wijze ervan overtuigen dat hij klaar is met zijn schoolwerk. En dat is meestal niet het geval, haha. Een rustig plekje en toezicht van mijn man blijkt de beste tactiek om het werk af te krijgen. Daarna is er nog veel tijd voor leuke dingen.

Onze groep 8-er, Eveline, baalt ervan dat ze in deze periode de leukste tijd van school, zoals einde groep 8 bekend staat, op school mist. Er is gelukkig wel veel video-contact met de juffen en de klas, waardoor de kinderen zo nu en dan het gevoel hebben aangehaakt te zijn.
En dan is er Julia, kleuter in groep 2 die overal tussendoor fladdert. Ze vindt alle schoolopdrachtjes van de thuisbingo leuk, maar die moeten wel begeleid of klaargezet worden. Daarnaast kwebbelt ze de hele dag en ik moet erop letten om daar niet iedere keer gezellig in mee te gaan.

Dat laatste zegt veel over mijzelf. Ik kom erachter dat ik echt snel afgeleid ben als dingen anders gaan. Ik moet hele duidelijke afspraken met het gezin en met mijzelf maken om vaak genoeg zelf de focus te vinden voor mijn werk. Het lijkt ook alsof mijn net-moeder-instinct-knop weer aan is; continu staat mijn radar aan richting alles wat er in huis gebeurt en voor ik het weet ben ik weer van mijn werk af. Ik zie de dag doorkomen vaak als hersengymnastiek van de bovenste plank, maar dat is vaak nadelig voor mijn gevoel van welbevinden van die dag. Een goede planning en vaker afzondering zoeken blijkt iedere keer weer de oplossing.

Ik ben geen klager en mijn gezin en omgeving zijn gezond. Daarom zie ik gelukkig ook veel positieve kanten van deze periode. Doordat ik niet zo druk ben met afspraken en projecten stil liggen, worden zaken in mijn hoofd echt helder. We zijn voor AdVinci vooruit aan het denken en bellen veel met elkaar om ideeën te bespreken. Daarnaast loopt er gelukkig nog veel wèl door en kunnen Gerrit, Sofie, Dominique en ik regelmatig voldoening halen uit succesjes. Het frustreert mij echter wel als ik een dag veel minder aan mijn werk heb kunnen doen dan dat ik van plan was. Daarom dwing ik mezelf om rustige plekken in huis op te zoeken en in blokken van activiteit te werken. Het werkt voor mij en dat is het belangrijkst. Ik realiseer me wel dat afspraken en contacten met het veld, van grote betekenis voor mij zijn. Ik kijk er erg naar uit om die dynamiek weer snel terug te krijgen en hoop dat anderen er tot die tijd minstens net zo goed als ik doorheen komen!

– Denise

THUISWERKBLOG #1

Ook zo benieuwd naar hoe anderen dat thuiswerken eigenlijk invullen?

In deze blogs wil AdVinci je een kijkje geven in het thuiswerkleven van onze medewerkers, met als eerste: Dominique!

07:00 Goodmorning Sunshine!
Mijn dag begint, zoals altijd, met het afgaan van niet 1, niet 2, maar 3 wekkers. Daaruit mag blijken dat ik niet zo’n ochtendmens ben. Na het nodige gesteun en gekreun sta ik een kwartier later naast mijn bed en kleed ik me aan. Ik poets mijn tanden, was mijn gezicht, kam mijn haar en verwonder mezelf over de geheime plek waar haarknipjes naartoe gaan als ik slaap. Dan maar een knot. Bij nadere inspectie van mijn gezicht vermoed ik dat er zich permanent een nieuw lijntje in mijn voorhoofd heeft gevestigd. Ik plamuur ‘m gauw dicht met een dagcrème en loop de trap af richting het koffiezetapparaat.

Rond 08:00 is de hond eruit geweest, heb ik mijn dubbele bak koffie en mijn dagelijkse portie cement, zoals mijn vriend het noemt (kwark met havermout enzo), op en kan mijn dag officieel beginnen. Op dit punt kan ik redelijk helder denken en begin ik als een normaal mens te functioneren. Tijd om aan het werk te gaan dus.

Ik open mijn laptop en kijk of er zich dringende zaken in mijn mailbox bevinden, mailtjes waar ik kort op kan antwoorden werk ik alvast af. Daarna ga ik over tot de orde van de dag en maak ik een blokkenschema met taken. Na elk blok van 3 kwartier mag ik een kwartier ‘’rust’’ nemen waarin ik kan doen waar ik zin in heb zodat ik fris aan het volgende blok kan beginnen. Een methode die goed werkt als je, net als ik, de concentratiespanne van een goudvis hebt en moeite hebt om je taken succesvol af te ronden zonder deadlines.

Mits je je eraan houdt.

Lonkend wenkt de zon mij naar buiten na mijn eerste blok werk en ik kom er na 20 minuten gelukzalig in de zon zitten achter dat mijn volgende blok alweer is begonnen. Oeps. Snel naar binnen en doorrrrrrr.

Zo rond 12:30 uur voel ik een natte neus tegen mijn been aan en hoor ik een staart over de grond heen en weer gaan, 2 bruine ogen kijken mij intens aan. Tijd voor een wandeling! Tussen de middag wandel ik achter mijn huis langs het platteland op, heerlijk met dit mooie weer en goed om de conditie een beetje op peil te houden. En Sjaak (Charlie, de Labrador) geniet met volle teugen van het banjeren door modderige oevers, het uitdagen van koeien in de wei of het gewoonweg niet luisteren naar wat ik zeg. Na een kilometer of 5 komen we voldaan, en Sjaak tot aan de kin onder de modder, thuis en doe ik een poging hem af te spoelen met de tuinslang. Na 10 minuten is niet alleen de hond zeiknat, maar ik ook. Sjaak is daar blijer mee dan ik.

Na een middag met nog een viertal blokken begin ik met koken en bedenk ik welke oefeningen ik ga doen. Als fervent danser is het ook belangrijk om dat een beetje op peil te houden, ook al zijn de dansscholen dicht. Als mijn vriend thuiskomt eten we samen en laat ik de hond nog even uit. Ik geniet van de avondzon op mijn gezicht en mijmer een beetje voor me uit terwijl ik loop. Als ik thuiskom kleed ik me om en is het tijd om los te gaan in de woonkamer. Ik gooi er een BEAST MODE playlist van Spotify tegenaan en voel me als Olga Commandeur die in de ketel met toverdrank is gevallen (die waar ze in Asterix en Obelix ook zo machtig hard op gaan).

20:30. Moe, voldaan en in de pyjama plof ik op de bank. Ik neem een klein glaasje witte wijn en denk aan vandaag, morgen, gisteren en over een maand. Na een kwartiertje schei ik ook daar mee uit, het is mooi geweest en mijn hoofd is moe.


Het is tijd voor het laatste blok van de dag, ontspannen!