top of page

Oproep aan gemeenten: hulp bij registratie erfgoed gewenst?


De Erfgoed Standaard – digitale toegang en eenduidige informatie


Omgevingswet

Nu de Eerste Kamer op 14 maart heeft ingestemd met de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024, is het van groot belang dat gemeenten hun digitale registratie van erfgoed op orde hebben of krijgen. Werkgroep De Data-Beet van de Federatie Grote Monumentengemeenten ontwikkelde hiervoor de Erfgoedregistratie Standaard.

Erfgoedregistraties

Deze Erfgoedstandaard, die in 2022 al werd aanbevolen voor de overheid, draagt bij aan meer toegang en openbaarheid, doordat gegevens over erfgoed als open data op gestandaardiseerde wijze en volgens eenduidige definities toegankelijk en uitwisselbaar worden, waaronder ten behoeve van het Digitaal Stelsel van de Omgevingswet (DSO).

Beheersysteem

Meer informatie vindt u op de website van de Federatie en kijk ook eens op Erfgoedregistratie.nl. Dit is het online platform dat de Werkgroep speciaal ontwikkelde voor gemeenten om hun eigen erfgoedgegevens op te delen en eventueel zelf te beheren conform de standaard. Ruim 40 gemeenten zijn reeds aangesloten bij het online platform voor publiceren en/of beheren van hun erfgoeddata en dat aantal is groeiende!

Deelnemen

Weten hoe uw erfgoedregistraties (open data) zich verhouden tot de Erfgoedstandaard? De Werkgroep kan vrijblijvend een vertaling van de erfgoeddata voor u maken. In een online gesprek lichten we daarna het resultaat toe en bespreken we de mogelijkheden voor het vervolg.

Door subsidiëring kunnen wij deze service vooralsnog kosteloos aan gemeenten aanbieden.

Onze opdracht omvat het aanbieden van erfgoeddata (open data) van zoveel mogelijk gemeenten op een centrale plek, waar dit voor zowel het Digitaal Stelsel van de Omgevingswet, als ook voor andere initiatieven te benaderen is. Graag voegen wij daarom ook uw erfgoeddata toe als deelnemende gemeente.


Aanmelden?

Stuur voor meer info of als u uw data wilt delen, een e-mail naar werkgroepWDDB@gmail.com onder vermelding uw #Provincienaam-Gemeentenaam# in het onderwerp van uw bericht.


Werkroep De Data-Beet

Marjolein Steeman

Francien van Zaanen Durand

Comments


CONTACT

Bedankt voor je bericht!

bottom of page