Thuiswerkblog #4

Ook zo benieuwd naar hoe anderen dat thuiswerken eigenlijk invullen?

In deze blogs wil AdVinci je een kijkje geven in het thuiswerkleven van onze medewerkers. Deze week zijn we al toe aan de vierde medewerker die wat vertelt over de invulling van zijn thuiswerkdag. Dit keer niet in de vorm van een zefgeschreven blog maar als kort interview. Het is de beurt aan Ranès, Adviseur Energietransitie bij de Provincie Zuid-Holland.

Hoe laat sta je ’s ochtends op?

Oeh, dat verschilt een beetje. Wel wat later dan normaal. Vandaag zelfs pas een half uur geleden haha. Ik probeer elke ochtend om 9 uur achter de computer te zitten. Ik vind het wel lekker om rustig wakker te worden en als ik dan om half negen pas opsta heb ik maar een half uurtje om koffie te drinken en te eten, dus dat is niet helemaal handig.

En wat win je aan reistijd door het thuiswerken?

Ja wel echt een dik uur, waarin ik nu langer kan slapen, heerlijk.

Heb je dan ook bepaalde ochtendrituelen?

Meestal rustig even een bak koffie drinken en ontbijten waarbij ik even naar het nieuws kijk. Omdat we ook met een politiek gevoelig onderwerp bezig zijn op het werk [energietransitie], komen er best vaak items hierover op het nieuws. Ik denk gemiddeld zelfs zo’n twee keer per week. Dus dat maakt het voor mij wel interessant om dit regelmatig te volgen.

Wat doe je in je middagpauze?

De eerste periode van het thuiswerken was ik telkens keihard aan het doorwerken tot 4/5 uur zonder pauze zodat ik na m’n werkdag nog wat buiten kon doen vanwege het mooie weer. Maar gistermiddag trok ik dat echt niet meer. Misschien is het toch goed om dagelijks een vaste pauze in te lassen in mijn agenda. Dat was echt ook even een realisatie van, joh, tuurlijk is dat eigenlijk nodig. Anders wordt je helemaal gek. Je hebt natuurlijk wel van die korte pauzemomentjes, als je heel even social media erbij pakt bijvoorbeeld, maar een goede pauze is toch echt wel nodig merk ik. Dus dat ga ik vanaf nu wel vaker doen.

Zie je ook voordelen aan de huidige situatie?

Het is natuurlijk verschrikkelijk goed voor het milieu, dus laten we hopen dat KLM failliet gaat, haha. Ik sta er wel een beetje zo in, laten we hopen dat de mentaliteit hierna verandert. Ik heb er nog wel een hard hoofd in dat echt gebeurt, maar ja. We zullen het wel gaan zien.

En zie je ook persoonlijke voordelen?

Nou, ik heb m’n campertje natuurlijk hè. Dus ik heb iets meer vrije tijd nu waardoor ik veel weg kan met de camper. We zijn net nog een weekendje weg geweest bijvoorbeeld. Heerlijk als dat dan wel even kan.

Welke maatregelen mogen wat jou betreft wel blijven ‘’hangen’’ in de toekomst?

Wat kan blijven, en eigenlijk moet blijven omdat het zelfs dom zijn om het niet te doen, is het instellen van een soort halve werkweek thuis en een halve werkweek op kantoor. En dat mag je dan zelf indelen. Zo’n systeem was er hiervoor natuurlijk al wel een beetje. Maar het zou wel helpen als dat vanaf nu iets meer gestimuleerd wordt. Ik moet bijvoorbeeld maandag en dinsdag normaliter in Den Haag zijn en als dat 1 van de 2 dagen zou zijn zou dat al heel veel schelen voor mens en milieu.

Zijn er nog andere dingen die een permanente status zouden moeten krijgen?

Wat ook wel mag blijven is hoe ik m’n slaapkamer heb ingedeeld als een half kantoor. Ik heb inmiddels 2 grote beeldschermen voor me staan en dat bevalt me supergoed. M’n ruimte is heel praktisch ingedeeld nu en dat is wel fijn.

– Ranès.