Thuiswerkblog #3

Ook zo benieuwd naar hoe anderen dat thuiswerken eigenlijk invullen?

In deze blogs wil AdVinci je een kijkje geven in het thuiswerkleven van onze medewerkers. Het is alweer week 3 van de serie, en daarmee zijn we toegekomen aan de blog van Chantal, Junior Vergunningverlener Milieu bij de Omgevingsdienst Noord-Veluwe.

Thuiswerken…

Voorheen had ik wekelijks één vaste halve thuiswerkdag. Met een reistijd van 2,5 uur per dag was een werkweek waarin ik 4 dagen 8 uur op kantoor aanwezig was en 4 uur vanuit huis werkte een prima verdeling. Toen het verplichte thuiswerken begon veranderde mijn ritme eerst van in plaats van 6:00 opstaan, naar het uitstellen en pas om 8:00 uit bed komen, douchen en daarna met ontbijt achter de computer aan de slag gaan. Al snel bleek dit niet helemaal een goed idee, en merkte ik dat ik wat somberder werd. Als alleenstaande mis je toch het menselijk contact en ook de beweging die ik miste in vergelijking met een kantoordag hadden enigszins hun weerslag op mijn mentale gesteldheid. Hierdoor heb ik mijn ritme aan moeten passen, en ziet mijn thuiswerkleven er nu als volgt uit:

Ergens tussen 7:00 en 7:30 gaat mijn wekker af en stap dan gelijk onder de douche om de dag lekker fris te beginnen. Vervolgens kleed ik me aan en stap de deur uit om een rondje te lopen, minstens een half uur, maar als het lekker weer is kan dat uitlopen tot een uur. Bij thuiskomst start ik de computer op en ga ondertussen aan de slag met mijn ontbijt, vaak yoghurt of kwark met fruit en wat noten. Dit eet ik op terwijl ik rustig aan mijn werkdag begin. De dag van te voren heb ik mijn werkschema aangepast met wat er al gedaan is, en wat er nog te doen is. Hierdoor weet ik ’s ochtends waar ik mee aan de slag kan. Af en toe loopt één van mijn katten over mijn toetsenbord heen om geaaid te worden, vooral tijdens werkoverleggen via Microsoft Teams vinden ze het interessant om zich even te laten zien.

Zo rond 11:00 begin ik trek te krijgen en neem ik een kleine snack, om vervolgens weer door te werken tot ongeveer 12:30. Dan ga ik weer de deur uit om een rondje te lopen of te inline skaten. Hierna maak ik mijn lunch, welke opgegeten wordt terwijl ik verder ga met mijn werkzaamheden. Ook rond 15:30 weer een kleine snack en kan ik er tegenaan tot het einde van de werkdag. Zo heb ik bijvoorbeeld in de loop van de dag een aantal meldingen Activiteitenbesluit of Besluit lozen buiten inrichtingen afgehandeld of een vormvrije m.e.r. beoordeling kunnen aanpakken. Ik streep van mijn to do-list af wat er gedaan is en pas mijn schema aan zodat ik de volgende dag weet welke werkzaamheden er dan te doen zijn. Als het lekker weer is ga ik na mijn werkdag nog even wat onkruid uit mijn tuin halen of even lekker van het zonnetje genieten.

Nu er al 6 thuiswerk weken voorbij zijn, heb ik daar de volgende voor- en nadelen van ondervonden:

Voordelen:
– Het lijkt erop dat ik productiever ben aangezien je als alleenstaande niet gestoord wordt tijdens je werkzaamheden (behalve af en toe door een kat);
– Het ritme bevalt me zo wel prima;
– Ik heb een prima baan, aangezien ik de werkzaamheden nog interessant vindt en het werk dus niet alleen leuk vond omdat je wel gezellige collega’s hebt;
– Geen 2,5 uur reistijd per dag.

Nadelen:
– Het niet hebben van collega’s, of een ander aanspreekpunt;
– Ik mis het gezamenlijk lunchen bij de viszaak op vrijdag;
– Geen jarige collega’s meer hebben. Af en toe bak ik muffins omdat er een denkbeeldige collega jarig is en trakteert, maar dan moet je zelf die 12 muffins opeten…

-Chantal