Thuiswerkblog #2

Ook zo benieuwd naar hoe anderen dat thuiswerken eigenlijk invullen?

In deze blogs wil AdVinci je een kijkje geven in het thuiswerkleven van onze medewerkers. Deze editie: Denise, Adjunct-directeur van AdVinci!

Thuiswerken is niet nieuw voor mij, maar mijn gemiddelde thuiswerkdag is tegenwoordig compleet anders dan voorheen. Als ik niet naar afspraken ben, werk ik namelijk altijd thuis in een leeg huis met een hondje dat af en toe uit moet. Op sommige dagen haal ik dan mijn kinderen in de loop van de middag van school en kruip ik in de mama-rol.

Op dit moment betekent een werkdag per definitie een volle dag met 5 mensen in 1 huis. Ik heb 3 kinderen die thuisonderwijs genieten en een man die ook thuis moet werken. Hij bestiert de zolder en is benoemd tot coördinator van onze zoon: Oliver. Hij zit in groep 6 en wil ons continu op creatieve wijze ervan overtuigen dat hij klaar is met zijn schoolwerk. En dat is meestal niet het geval, haha. Een rustig plekje en toezicht van mijn man blijkt de beste tactiek om het werk af te krijgen. Daarna is er nog veel tijd voor leuke dingen.

Onze groep 8-er, Eveline, baalt ervan dat ze in deze periode de leukste tijd van school, zoals einde groep 8 bekend staat, op school mist. Er is gelukkig wel veel video-contact met de juffen en de klas, waardoor de kinderen zo nu en dan het gevoel hebben aangehaakt te zijn.
En dan is er Julia, kleuter in groep 2 die overal tussendoor fladdert. Ze vindt alle schoolopdrachtjes van de thuisbingo leuk, maar die moeten wel begeleid of klaargezet worden. Daarnaast kwebbelt ze de hele dag en ik moet erop letten om daar niet iedere keer gezellig in mee te gaan.

Dat laatste zegt veel over mijzelf. Ik kom erachter dat ik echt snel afgeleid ben als dingen anders gaan. Ik moet hele duidelijke afspraken met het gezin en met mijzelf maken om vaak genoeg zelf de focus te vinden voor mijn werk. Het lijkt ook alsof mijn net-moeder-instinct-knop weer aan is; continu staat mijn radar aan richting alles wat er in huis gebeurt en voor ik het weet ben ik weer van mijn werk af. Ik zie de dag doorkomen vaak als hersengymnastiek van de bovenste plank, maar dat is vaak nadelig voor mijn gevoel van welbevinden van die dag. Een goede planning en vaker afzondering zoeken blijkt iedere keer weer de oplossing.

Ik ben geen klager en mijn gezin en omgeving zijn gezond. Daarom zie ik gelukkig ook veel positieve kanten van deze periode. Doordat ik niet zo druk ben met afspraken en projecten stil liggen, worden zaken in mijn hoofd echt helder. We zijn voor AdVinci vooruit aan het denken en bellen veel met elkaar om ideeën te bespreken. Daarnaast loopt er gelukkig nog veel wèl door en kunnen Gerrit, Sofie, Dominique en ik regelmatig voldoening halen uit succesjes. Het frustreert mij echter wel als ik een dag veel minder aan mijn werk heb kunnen doen dan dat ik van plan was. Daarom dwing ik mezelf om rustige plekken in huis op te zoeken en in blokken van activiteit te werken. Het werkt voor mij en dat is het belangrijkst. Ik realiseer me wel dat afspraken en contacten met het veld, van grote betekenis voor mij zijn. Ik kijk er erg naar uit om die dynamiek weer snel terug te krijgen en hoop dat anderen er tot die tijd minstens net zo goed als ik doorheen komen!

– Denise