Ervaring van een Trainee: Burak

De afgelopen acht maanden ben ik bij de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) als Adviseur Ruimte werkzaam geweest binnen de projectgroep ‘Omgevingswet’. Als ‘RO’er’ was voor mij in de eerste instantie niet duidelijk wat ik bij een omgevingsdienst te zoeken had. Mijzelf kennende als een generalist, die graag de verbinding zoekt, denkt in grote lijnen en gelijk het maximale wil en dan werken met voornamelijk specialisten en ‘doeners’ was een enorme uitdaging. Ik houd echter van uitdagingen en haal hier energie uit dus ik besloot er vol voor te gaan.

In de eerste week heb ik zoveel mogelijk contact gelegd met diverse collega’s om een goed beeld te krijgen van wat iedereen doet. De open houding van de organisatie en de betrokkenheid en interesse van vrijwel alle collega’s heeft ervoor gezorgd dat ik mij snel thuis voelde. Vanuit mijn enthousiasme en ervaring wilde ik te veel vertellen vanuit mijn RO blik, maar gaandeweg heb ik ook goed leren luisteren. Mede daardoor ben ik er achter gekomen dat milieu en natuur veel meer is dan alleen een ja of een nee verhaal. Dat het gezamenlijk belang van een behouden van een gezond milieu, mede door het verankeren in wetgeving en het investeren van veel tijd en energie, de afgelopen halve eeuw niet voor niets is geweest. Gaandeweg heb ik de facetten van milieu steeds meer leren kennen en ook waarderen. Het belang van o.a. een gezonde bodem, geluidszones, externe veiligheid, natuurzones en nog veel meer is mij gaandeweg steeds helderder geworden.

Het leren luisteren heeft mijn visie op ruimtelijke ontwikkeling erg doen veranderen. Mijns inzien is dit in relatie tot de Omgevingswet een goede eyeopener geweest. Deze wet eist immers dat we breder kijken en integraal samenwerken. De ervaring die ik heb opgedaan is een metafoor voor de

situatie waar we als overheidsland in zitten: De eis om samen te werken, de stap om samen rond de tafel te zitten en als laatst, maar wellicht het belangrijkste: leren luisteren naar elkaar. Wanneer dat ons lukt, komen we er gauw genoeg achter dat het niet uitmaakt in welke organisatie je zit. Uiteindelijk hebben we allemaal één en hetzelfde doel voor ogen. Dat is nou precies wat de Omgevingswet van ons vraagt: Samenwerken aan het behoud van een gezonde en een veilige fysieke leefomgeving.

In deze periode heb ik projectleiders en programmamanagers Omgevingswet van twaalf Gemeenten, negen Omgevingsdiensten en vijf collega’s bij de OFGV gesproken om kennis en ervaring uit te wisselen over de implementatie van de Omgevingswet in de organisatie. Via deze kanaal wil ik iedereen die heeft bijgedragen aan het onderzoek nogmaals bedanken. De OFGV bedank ik in het bijzonder voor de leuke tijd en de ruimte die mij is geboden om dit te onderzoeken. Nu op naar de volgende stap!